A Megszolgált Bizalom avagy A Genomika Beváltott Ígéretei

2012-08-31

A Megszolgált Bizalom avagy A Genomika Beváltott Ígéretei

Összefoglaló az Alta 2012. augusztusi értékeléséről

A progresszív tejtermelők mértékadó genetikai programjaként az Alta Advantage ® továbbra is őrzi globális vezető szerepét. Az Advantage ® ivadékvizsgálati programból érkező több tízezer adatból számított tenyészértéknek, valamint a rendkívüli fertilitásnak köszönhetően ismét kiemelkedő genetikai értékű bikákat mutathatunk be Önöknek.

Régi-Új Ismerősök

A mostani értékelés legizgalmasabb motívuma, az eddig genomikusként itthon is forgalmazott, ezúttal azonban már értékeltként megjelenő bikakör. Az idei év augusztusában a FutureStar programból négy kiváló, itthon is népszerű bikánk debütált az ivadékvizsgált apaállatok népes táborában: AltaEXACTER, AltaAVALON, AltaRAZOR és AltaDECREE.

AltaEXACTER, AltaRAZOR és AltaDECREE a világhírű AltaBAXTER, fiaiként gondoskodnak arról, hogy,- az immár egymillió adagos termelést is túlszárnyaló - még mindig aktív apjuk hagyatéka, a magas tejtermeléssel harmonizáló kiegyensúlyozott küllem, munkaképes strapabíró tehenekben éljen tovább.

11HO10469 AltaEXACTER (AltaBAXTER x Shottle) 2108 TPI +537 NM$ CP

Ez az egykori FutureStar egy korai AltaBAXTER fiú, aki már most ragyogó karriert tudhat magáénak. Gyakorlatilag változatlan (2012 áprilisban +2160 TPI) értékkel köszönt be ivadékvizsgáltként. Igazi „allrounder” bika, kellemes termelési tenyészértékekkel (+1289 font PTAM tej), remek egészség mutatókkal (+4.6 PL, +0.2 DPR) és csodálatos küllemmel (+2.89 PTAT, +1.98 UDC, +2.12 FLC), ConceptPlus státusszal.


AltaEXACTER magában hordozza azokat pozitív tulajdonságokat, amelyek méltán sikeres apjának örökítő erejében már megmutatkoztak: erős és mély test, fantasztikus hátsó tőgyfelek. Lányai kívánatos méretűek, a tejelő típus megtestesítői, amelyet a fej, a nyak és a test hossza kitűnően demonstrál. Az Advantage® Konzultánsai szerint AltaEXACTER lányai mindig és minden termelési környezetben megállják majd a helyüket.

11HO10360 AltaAVALON (Mac x Shottle) 2050 TPI +421 NM$ CP

A küllem specialistájaként AltaAVALON már korábban hazai és globális kedvenc volt, aki a G-Star és FutureStar programokban kezdte karrierjét. Most, hogy idén augusztusban már értékelt lányokkal rendelkezik, AltaAVALON többet „hozott a konyhára” mint ami a genomtesztje ígért! Utolsó genomikus TPI értéke +2013 volt. Küllemi örökítő értékeivel (PTAT +3,10), Tőgy (UDC+2,89) és Láb FLC+2,20) AltaAVALON egy izgalmas és kiváló lehetőség a küllem szerelmeseinek. A csodálatos küllemprofil mellett jelentős termelés javító hatás (+ 744 PTAM tejfont) és jó egészségi mutatók jellemzik (DPR +0,8; PL +2,7). A fentiekre a könnyű elléslefolyás 6% DCE és a ConceptPlus besorolás teszi fel a koronát.

Az Advantage ® Konzultánsaink AltaAVALON lányainak bírálatakor, mindig használták a "különleges" szót, amely az extra magas, hosszú és elegáns tehenek egyik jelzője. A tőgyet leíró tulajdonságoknál csak szuperlatívuszokban beszélhetünk: rendkívüli hátsó tőgyfél magasság és szélesség, erős illesztés, kiváló textúrájú finom és erős tőgyszerkezet. A tehenek járásmódja egyenes, korrekt láb, ideális csánk és lábvég-szerkezet jellemző rájuk. AltaAVALON szexált formában is elérhető.

11HO10392 AltaRAZOR (AltaBaxter x Goldwyn) 2040 TPI +544 NM$ CP

AltaRAZOR a másik korai AltaBAXTER fiú, aki megkapta első hivatalos, genomikus értékelését alátámasztó tenyészértékét idén augusztusban. Eddigi TPI értéke +2091 volt, amely gyakorlatilag nem változott. Kellemes küllem (+2,46 PTAT), remek lábszerkezet (+2,27 FLC), korrekt termelés javító hatás (+775 PTAM tejfont) és kívánatos élettartam (+4,1 PL) jellemzi, könnyű direkt és indirekt elléslefolyással, (7% SCE, DCE 6%).

Az Advantage® Konzulensek AltaRAZOR elsőborjas lányait nagyon jól tejelő, tiszta csontozatú, széles mellkasú és kiváló lábakon álló, közepes méretű tehenekként jellemezték. A hátsó tőgyfelek fantasztikusak, az illesztés kiváló, a tőgy függesztése erős. AltaRAZOR lányai bármilyen termelési környezetben jól termelnek. AltaRAZOR spermája is elérhető szexált formában.

11HO10427 AltaDECREE (AltaBaxter x Marion) 2000 TPI +529 NM$ CP

Harmadik AltaBAXTER fiúnk a csapatban AltaDECREE. Szintén megőrizve értékeit most már ivadékvizsgált bikaként áll partnereink rendelkezésére akár szexált formában is. Magas tejtermelés javító hatása (+1956 PTAM tejfont) a tejmennyiséghez képest elfogadható beltartalmi adatokkal és kiváló szomatikus sejtszám értékkel párosul (SCS 2.68). Optimális tőgyalakulásával és élettartamával nem cáfol rá apai örökségére. Közvetlen és közvetett elléslefolyási tulajdonságai miatt bátran használható üszők termékenyítésére is.

A fertilitás mindenek előtt

Ez a négy korábbi FutureStar továbbra is megőrizte a ConceptPlus státuszát, ami kimagasló fertilitást jelent. Napjainkig AltaEXACTER, AltaAVALON, AltaRAZOR és AltaDECREE spermájával mindösszesen, több mint 25.000 termékenyítést hajtottak végre az Advantage® partnerüzemeink, amelyekben nagyszámú, pontosan regisztrált és elbírált termékenyítésről gyűjtenek adatokat.

Az Alta számára a termékenyítő képesség mindig legnagyobb fontosságú. Ezt a tényt mi sem támasztja alá jobban, hogy idén augusztusban, az új tenyészbikáink közül egy kivételével mind ConceptPlus státuszú, illetve két genetikailag értékes bikánkat nem bocsátottuk forgalmazásra az átlagos termékenyítő képességük miatt. Alapkoncepciónk, hogy bármilyen vonzó is egy bika genetikailag, ha használata nem biztosít elegendő vemhes tehenet, vevőink nem lesznek elégedettek, illetve a génekben kódolt tulajdonságok sem fognak kellő egyedszámban átörökítődni az alacsony szaporulat miatt. Ezt a szakmai kockázatot mi nem vagyunk hajlandóak felvállalni, ezért folyamatosan azon dolgozunk, hogy csak magas fertilitású bikák kerüljenek katalógusainkba.

Új Genomikus Lehetőségek

A G-Star és a FutureStar program is több új „genetikai nagyágyút” igazolt elit csapatához. Ebben az értékelésben ismét sikerült felülmúlni az előző (áprilisi) tenyészérték becslés genomikus újoncainak GTPI indexeit. A kiváló AltaKOOL most egy lenyűgöző +2358 GTPI ponttal landolt a FutureStar rangsor élére, míg a G-Star listát új belépőként AltaPATENT vezeti.

A genomikus korszak beköszönte óta több bikánk bizonyította, az Alta genom értékeléssel rendelkező bikái megérdemlik a bizalmat. Régebben AltaIOTA, AltaR2, AltaTOYOTA, a közelmúltban AltaJENKINS, AltaTRINITY, most pedig AltaEXACTER, AltaRAZOR, AltaAVALON, AltaDECREE. Csak néhány név, amely arra bátorítja partnereinket, „nyúljanak bele” bátrabban a genomikus bikakörbe.

A genomikus ranglisták csúcsbikái értékelésről-értékelésre jobbak, mint valaha. Az Alta a gyors-ütemben fejlődő „genetika-ipar” technológiai eredményeinek használata mellett továbbra is a csúcsgenetikára és a nagyüzemi szintű magas termékenyülési / vemhesülési rátára fókuszál. Tekintettel arra, hogy a genomikus bikák iránti kereslet világszerte rakéta sebességével növekszik, az Alta a Világ vezető spermaforgalmazójaként versenyképes kínálatával, programjaival és naprakész munkatársaival folyamatosan áll az Önök rendelkezésére, a tenyésztési célok gyorsabb megvalósítása érdekében.

Kérem, tekintse meg bikáink teljes listáját a www.altagenetics.com oldalon. A lista közvetlenül elérhető a következő linken: Alta Bika Lista