Ragyogó Új Értékelés Áprilisban!

2011-04-15

Összefoglaló az Alta 2011 áprilisi értékeléséről

Ahogy a világ egyre gyorsabban halad a genomika kora felé, úgy növekszik a várakozás ezzel az új technológiával kapcsolatban. Az Alta 2011. áprilisi eredményei ismét bizonyítják a tenyésztési program magvát jelentő technológia lehetőségeit. Áprilisban az Alta 12 új, először értékelődött tenyészbikát jegyez, amelyek immár termelő lányutódaik révén is bizonyítanak Az említett 12-ből 7 bika a FutureStar Programból értékelődött. További, figyelemre méltó tény, hogy a tucatnyi új tenyészbikából 8 elnyerte az Alta ConceptPlus - azaz minősítetten, kiváló fertilitási eréllyel bíró – státuszt.
A 2011. áprilisi értékelés tényei, a magas tenyészértékek sorra bizonyítják, hogy az Alta tenyésztési programja tökéletes válasz napjaink progresszív tenyészeteinek fertilitásra és hosszú hasznos élettartamra, vonatkozó elvárásaira.

Először értékelődött bikák
Altagenetics
AltaWYZER 11HO9865 (Goldwyn x Blitz) / 2194 GLPI / Alta511 (szexáltan is)
Elsőként jöjjön, a kanadai Advantage programunkból beköszönő AltaWYZER, aki 2194 GLPI pontszámával, új belépőként rögtön a 14. helyre pozícionálta magát a kanadai LPI ranglistán. Anyai oldalról egy olyan szilárd termelési hátterű tehéncsaládból származik, amely egyedei könnyedén, 30.000font (13.600kg) feletti tejtermelést produkálnak. Goldwyn pontosan azokat a rá jellemző stílusjegyeket és fiatalosságot adta hozzá Wyzer anyjához, amire ennek az extrém termelésű családnak szüksége volt. AltaWYZER lányai a tejtermelők álma: könnyen ellenek (105DCA), sok tejjel  (1.847kgTej), magas beltartalommal (126kg ZS+F) hosszú ideig (107 HL) termelnek.

AltageneticsAltaR2 11HO10017 (Marion x Ramos) / 2105 TPI / ConceptPlus / HealthPlus/ Cheesemaker / *FutureStar Graduate*
Az Alta, Advantage Programjából legmagasabb pontszámmal (2105 TPI) rögtön az amerikai 100-as rangsorlista TOP 20-as elitjébe beköszönő új tenyészbika AltaR2, aki ezzel egyike a legmagasabb NM$ (+608), élettartam (PL +4,6) és lány fertilitási (DPR +1,0) értékkel rendelkező bikáinknak. Extrém erős fitnesz tulajdonságaival remekül társuló magas termelési tenyészértékeivel (+1.335 Tej, +94 font ZS+F) és  +1,9 –es küllemével könnyedén odaítélhetnénk neki a „nincs hibája /makulátlan” díjat. Jól illeszthető egyedi pedigréje alkalmassá teszi napjaink népszerű vérvonalainak frissítésére. Közepes méretű lányai a laktációban is jól fejlődnek, kiváló tejelő jelleggel, nagyszerű csontozattal, extrém magas és széles hátsó tőgyfelekkel , továbbá szilárd alapokat biztosító ideális lábszerkezettel rendelkeznek.

AltaTOYOTA 11HO10079 (Toystory x AltaFinley)/ 2022 TPI/ ConceptPlus / HealthPlus/ Alta511 / *FutureStar Graduate* (szexáltan is)
A progresszív üzemek tenyésztési programjának másik nagy kedvence lehet AltaTOYOTA, aki nagyszerű alternatívája korunk Shottle,Goldwyn vagy Oman apaságú bikáinak.
AltaTOYOTA lányai az orruktól egészen a farkuk hegyéig minden porcikájukkal a tejelő jelleg megtestesítői. Az összességében igen figyelemre méltó és tiszteletet parancsoló küllemi indexprofil jellemzi. Erős illesztésű, remek szöveti szerkezetű minőségi tőgyek által támogatott magas termeléssel (1.165 font Tej, 45 font Feh.) teszi még egyenletesebbé a bika teljesítményét.

AltaTUFENUF 11HO10025 (Ramos x Manfred) / 1977 TPI / ConceptPlus / HealthPlus / *FutureStar Graduate*
Ó te szent egészség és te szent termelés nemkülönben! AltaTUFENUF széles és erős lányait valóban anyagból teremtettétek!
Ez a bika biztos, hogy kielégíti minden árutermelő tenyészet óhaját: könnyen vemhesülő lányutódok, (+3,0 DPR), példás élettartammal (+5,6 PL) és nem utolsó sorban a mindezekkel párosuló (+597 NM$, +1.642 font Tej, +87 font ZS+F.) remek termelési tenyészértékekkel.
A termékenység és termelés ritkán jön össze egyetlen csomagban! AltaTUFENUF valós cáfolata a fenti két tulajdonság negatív korrelációjának.

AltaBERLAGE 11HO9951 (Laudan x Addison) / 1972 TPI / ConceptPlus / HealthPlus / Cheesemaker / *FutureStar Graduate*
 AltaBERLAGE egy óriási termelésű és hosszú hasznos élettartammal bíró tehéncsaládból származó bika. Termelő lányaival Hollandiában értékelődik először, de párhuzamosan az Egyesült Államokban is folyamatban van ivadékvizsgálata.
AltaBERLAGE egyike az elmúlt évek legintenzívebben használt FutureStar bikáinak. Ideális választás lehet azok számára, akik egy igazán „vonalidegen” pedigréjű, rendkívül kiegyensúlyozott egészségügyi (5,4 PL) és termelési profillal (97 ZS+F, 604NMS, 967 font Tej) büszkélkedő apaállatot keresnek. Lányai nagyszerű farformákkal, sekély tőgyekkel és kívánatos járásmóddal jellemezhető kiegyensúlyozott tehenek.

AltaBERLAGE, igazán jó döntés lehet, ha a fentieket még kiegészítjük az egyaránt 6%-os apai és lány  elléslefolyási mutatókkal!

AltaOSOFINE 11HO9898 (OMan x AltaFinley) / 1941 TPI / ConceptPlus / HealthPlus / Alta511 / *FutureStar Graduate*
Folytassuk az egészség + termelési trendjét AltaOSOFINE-el, egy OMan fiúval, akiben apai oldalról a csontozat, a szélesség és az erő, anyai oldalról, pedig a minőség egyesül. AltaOSOFINE lányai számos laktációra hivatottak (+4,0 PL) pozitív beltartalommal (+85 font ZS+F) termelnek, jól vemhesülnek (+1,2 DPR) és remek életteljesítményt prognosztizálnak (+535 NM$).

AltaSAMUARI 11HO9861 (Shottle x AltaHERSHEL) / 1876 TPI / ConceptPlus/ HealthPlus / Cheesemaker
AltaSamuari egy olyan Alta Nucleus tehén-családból származik, amely számos, a kanadai ranglista élmezőnyében szereplő küllemjavító csúcsbikát adott az ágazatnak. AltaSAMUARI lányai különösen kiegyensúlyozott, funkcionális tehenek, (AltaHershel hatásának is köszönhető) jól függesztett tőgyekkel. Lányai a kívánatos körömszögeknek és feszes lábaiknak köszönhetően mozgás közben is kellemes látványt nyújtanak. Termelés (1.000 font felett + pozitív beltartalom) és funkcionalitás kéz a kézben.

AltageneticsAltaTRIGGER 11HO9879 (Goldwyn x OMan) / 1831 TPI / ConceptPlus / Cheesemaker / *FutureStar Graduate*
Amikor egy Advantage tanácsadó AltaTRIGGER lányokat ír le, az első szó mely elhagyja ajkait: SZÉLES! Az AltaTRIGGER lányok farszélessége szembeötlő, akár csak a hátsó tőgyfél szélessége és magassága, illetve a még erősebb első tőgyfél illesztés és szélesség., amely mindennapos a Goldwyn apaságú bikák lányainál. Az AltaTRIGGER lányok olyan atlétikus tehenek, akik egészséges, remek küllemet (PTAT +1,95, FLC +2,19) mutatnak. Elléslefolyási jellemzők: (direkt: SCE 7 %, indirekt: DCE 5 %).

 

Az Új Küllemszobrászok

AltaCALLOW 11HO10722 (Shottle x BW Marshall) / 1814 TPI / +2,49 PTAT
AltaCALLOW Hollandiában értékelődött, „láb-pecialista” (+2,95 FLC) ,amellyel második az  Alta Láb-lábvég házibajnokságban. Magas lányait sekély tőgyek jellemzik magas és széles hátsó tőgyféllel. A széles farral és mély mellkassal jellemezhető, kellően éles tehenek a fajtájukhoz méltó mennyiségű tejjel töltik a tartályt (+779 lbs Milk).

AltaDION 11HO9968 (Goldwyn x Igniter) / 1737 TPI / ConceptPlus / HealthPlus / +2,86 PTAT
Ez az új, csúcsküllemet örökítő tenyészállat abból a közismert Dellia családból érkezett hozzánk, amely olyan vezető bikákat adott a tenyésztésnek, mint például Durham, MAC és AltaIOTA. AltaDION-t, kiegyensúlyozott küllemű magas lányok, hibátlan tőgyek (+2,24 UDC) és kivételes lábak (FLC +2,76) jellemzik. A ConceptPlus státuszának köszönhetően fertilitás és küllem egy csomagban!

AltaAVITAR 11HO9780 (Goldwyn x AltaFINLEY) / 1685 TPI / +2,70 PTAT
AltaAVITAR nevét úgy is betűzhetnénk, hogy T-ő-GY-E-K. AVITAR, három tőgyindexet alkotó tulajdonságban +3,00 feletti, kettőben, pedig +2,00 feletti szórásértékekkel bír. (Bimbóhossz +2,92). Magas, hosszú testű, stílusos lányai kiváló lábszerkezettel (FLC +2,38) rendelkeznek.

Értékelt Siker

AltaGRATIS 11HO9799 (Shottle x Best) / 1960 TPI / Cheesemaker
AltaGRATIS,2010 Decemberében Kanada legjobb Shottle apaságú fiaként debütált és továbbra is fenntartja ezt a nagyra becsült státuszt, de még figyelemre méltóbb, az óriási ugrás, amivel ezt a bika az USA-ban feljebb emelkedett. Harminc új értékelésű lány adódott a termelési és 50 a küllemi profiljához. AltaGRATIS majdnem 200 TPI ponttal lőtte feljebb magát az első értékeléséhez képest!
Főbb globál (TPI) index-képző mutatója: FLC (láb), PTAT (küllem), UDC (tőgy) és PL (élettartam) mind jelentősen nőtt, akárcsak az őt csodálók népes tábora.

Második Körös Bizonyítványok

A második körös Alta bikák sikere napról napra bizonyítja az Alta Advantage® program pontosságát. Ezzel az alábbiakban említett jeles tenyészállatok továbbra fenntartják népszerűségüket, mivel pozíciójukat nem csak papíron, hanem több ezer termelő lány relációjában erősítik értékelésről-értékelésre.
Az Alta belső versenyében AltaBAXTER a vezető második körös bika, aki most még lenyűgözőbb, mint valaha. Erre a tejmennyiség tenyészérték növekedése (+1677-ről+1771 fontra) illetve a küllemi (PTAT) tenyészérték növekedése +1.82-ről+1.92-re a bizonyíték. Most  mint 6.000 termelés-ellenőrzött és több mint 4.000 küllembírált lánnyal egészült ki az értékelése.
AltaDORNE, AltaRUFFIAN, AltaSPARTA, AltaHATLEY, ALtaARMSTEAD, AltaJURYMAN és AltaWARRANT a második körös lányaik folyamatos hozzáadásával továbbra is szignifikáns javulást mutatnak, amely a felsorolt bikák csoportátlagában +27 pontos TPI javulást eredményezett 2010. decemberétől 2011. áprilisáig. Az időben megbízható, stabil tenyészértékek szilárd tényként erősítik az Advantage program hatékonyságát és jelentőségét.
A 2011 áprilsi értékelés sok sikert hozott az Altának.
Új bikáinkkal az innovatív FutureStar program ismét kiválóan bizonyította a benne rejlő genetikai ígéretek (biotecnológia) kiaknázhatóságát. A második körös bikáink a kiértékelt lányaik számának folyamatos növekedésével megőrizték, sőt felül is múlták korábbi teljesítményüket.

Az Alta Fertilitási Programja (ConceptPlus) = Sikeresebb vemhesülés!

Az adatok integritása és pontossága a következetes termékenységi értékelés legfontosabb jellemzői.A ConceptPlus rendszer pontosan ez a két jellemzőt tartja a legfontosabbnak. Ezért nevezhető ez a program napjaink legpontosabb hímvarú tenyészállat termékenységet értékelő rendszerének, amely a különböző fertilitást mérő szisztémák versenyében a legjobbnak bizonyult és azonosítja az Altát a termékenység (termékenyítő képesség) fogalmával.
Több vehem , kevesebb üres takarmányozási nap!
Az Alta által képviselt genetikai értékek használatával tenyészete jövedelmezőbb.

Munkára kész programok, termékek, és emberek: ezek vagyunk mi az ALTA.

Kérem tekintse meg az Alta aktuális kínálatát az interneten is:
Alta Bikák Listája