Programok – Eredmények – Megbízhatóság 2009 Augusztus

2009-08-01

A 2009. augusztusi értékelés olyan hírekkel szolgál, amelyek világszerte felkeltik az Alta partnereinek figyelmét. A fertilitás és a hosszú életű problémamentes teheneket előállító genetika védjegyünk világszerte, és az augusztusi értékelés megerősítette, hogy valóban szállítjuk az eredményt.

A vemhes tehén az első számú feladat.
Vemhesíteni a legfontosabb feladat napjaink tehenészeteiben és az Alta egyértelműen a legjobb ebben. Az értékelés legizgalmasabb és legfontosabb híre az, hogy megtartottuk fertilitási vezető helyünket – a helyet, amelyet az első SCR értékeléskor foglaltunk el, és tartunk meg azóta is. Az ÖSSZES SCR értékelt mesterséges állomás ÖSSZES bikája között az Alta bikaparkjában található arányosan a legtöbb átlag felett fertilis bika. Ez természetesen azt is jelenti, hogy az bikaparkunk bír a legmagasabb átlag SCR értékkel az ágazatban!

Alta Advantage®: Genetika Amiben Bízhat
Pontos genetika, ami hasznos, hosszú életű teheneket állít elő jó fertilitás mellett. Ez jellemzi az Alta új beköszönőit.
A bikapark új tagjai olyan kerek, egész csapatot alkotnak, amely hasznos teheneket fog nemzeni partnereinknek világszerte. A hazai kínálatunkban felbukkanó új bikák egy része világszerte most lép ringbe, mások túl vannak néhány értékelésen, és itthon most mutatkoznak be először.

AltaSPIRIT 11HO8939 – (AltaTHRONE x BW Marshall)  +1423 HGI
Bikáink bemutatását mindenképpen AltaSPIRIT-tel kell kezdeni, aki bár nem ismeretlen a hazai tenyésztők számára, most örömteli eredménnyel hívta fel magára a figyelmet.
Itthoni lányai alapján értékelődve listavezetőként debütált a hazai holstein-fríz tenyészbikák listáján!
+2148kg tej tenyészértéke méltán kelt elismerést. Kiváló tőgy tulajdonságai (Tőgy Index 3,51) mellett szomatikus sejtszáma (-2,98) és fertilitása is elismerésre méltó. Itthon látható lányai erőteljes, mély, hosszú törzsű tehenek, masszív tőgyekkel.

AltaESQUIRE 11HO9624 – (Oman x AltaSAM)   +2070 TPI  /  7 Apai Nehéz Ellés  /  ConceptPlus
            AltaESQUIRE az ivadékvizsgálati program legújabb sikere, olyan kedvencekhez csatlakozik, mint AltaOTTO 11HO9317 (O Man x Mtoto) a lista élmezőnyében. A legtöbb zsírt (PTAF) és fehérje+zsír kompozitot (CFP) örökítő amerikai bikaként az egyik legjobb lehetőséget nyújtja a termelést és egészséget kombinálni kívánó tenyésztőknek. Az AltaAdvantage® program átsejlik a bika értékelésén, mert ugyan a küllemi értékelés viszonylag kevés elbírált lányán alapszik, az Advantage konzultánsok több mint 40 lányát tekintették meg és egyenletes küllem örökítő tulajdonságról számoltak be. AltaESQUIRE olyan teheneket nemz, amelyek ugyan nem divatosak vagy show-ra születettek, de megörvendeztetik tenyésztőjüket erősségükkel, funkcionalitásukkal és beltartalomban gazdag tejükkel laktációról laktációra. Az AltaESQUIRE –el termékenyített tehenek hamarabb vemhesülnek, köszönhetően a ConceptPlus fertilitásnak és könnyebben ellenek a jó apai nehézellésnek okán.

AltaTARMAC  11HO9459 – (Stormatic x AltaHERSHEL)  +1822 TPI
AltaTARMAC küllem specialistaként, harmadik értékelése után csatlakozik az Alta hazai értékesítési listájához. Nemcsak +3,09 összkülleme, +2,27-es tőgy és +3,07 láb indexe, de fitnesz tulajdonságai is vonzóvá teszik. Lányai nagy, rámás, mélytörzsű tehenek, szép bordaívekkel és kiváló hátsó lábakkal. 

AltaFAVRE  11HO9342 – (RAMOS x AltaHERSHEL)  +1757 TPI
AltaFAVRE az Alta egyes számú Ramos fiúja, és nem okoz csalódást! Teljes képet mutat, magasabb tej hozammal és jobb küllemmel mint az apja, kiegészítve egy Ramos fiútól elvárható egészség profillal. SCR értéke +1,2-vel messze jobb az átlagnál. Tripla 2-es bikának nevezzük, mert az öszküllem láb és tőgy kompozitja is 2 vagy 2 feletti értéket mutat. Lányai nagyon kiegyensúlyozottak, és nagyon szépek hátulról, kiugróan magas és széles, gyönyörű formájú tőgyükkel. Egységes és mobil tehenek kiváló lábszerkezettel, amelyek jól megállják a helyüket napjaink nagyüzemi környezetében. 
 
AltaPOPPER  11HO9504 – (LANCELOT x Durham)   +1748 TPI  /  7 CE  /  Concept Plus
Ismét egy új pedigré a bikaparkban! AltaPOPPER az Altánál beköszönő két Lancelot fiú egyike. Ő ismét egy kiegyensúlyozott bika, kiegészítve a ConceptPlus szintű fertilitással, kiváló tőggyel és hasznos élettartammal.
AltaPOPPER lányai közepes méretű tehenek, amelyek jó beltartalmú, egészséges  tejet termelnek. Tőgyeik finomak, jól függesztettek, kiváló bimbóhosszal és helyeződéssel. 

AltaLOTHAN 11H9437 – (LANCELOT x AltaAARON) +1698 TPI/7CE
AltaLOTHAN a másik Lancelot fiú, az európai ivadékvizsgálati programból lép a forgalmazásba, alternatívát adva az OMAN fiúknak. Kiváló tőgy indexe mellett extrém beltartalma, +2,97-es láb kompozit értéke jellemzi, megfejelve üszőkre is használható ellési tulajdonságával

AltaLADDIE  11HO9508 – (Oman x Rudolph)  +1659 TPI
AltaLADDIE fitnesz specialistaként, második értékelése után mutatkozik be Magyarországon. Hasznos élettartam, szomatikus sejtszám és lány vemhesülés örökítő képessége kiemeli a mezőnyből, kiegészítve szép zsírjavító (+.12%) hatással és kiváló apai nehézelléssel (5). Lányai hosszú törzsű, közepes méretű tehenek, akik a második laktációra futják ki termelési erejüket, és ez hosszú hasznos élettartamra predesztinálja őket.

Elvárt Stabilitás
Új beköszönőink és a vezető fertilitás nem az egyetlen érdekessége ennek az értékelésnek. Az elmúlt néhány év kedvencei közül néhány bikának beléptek a második körös lányai, és az Advantage ivadékvizsgálati programtól elvárt stabilitás ismét megmutatkozik. AltaHATLEY, AltaJURYMAN, AltaRUFFIAN, AltaROSWELL, AltaOURMAN, és AltaBIRDMAN.  Bámulatos, de ennek a csoportnak átlagban csupán 1 TPI ponttal változott az értékelése, holott összesen 1600 lány adódott az értékelésükhöz 2009 április óta!
Az elvárt eredményt szállítani és realizálni a genetika értékét. Ez volt az Alta Advantage® program alapgondolata és a második körös eredmények újra és újra igazolják ezt az elgondolást!

Az Alta hazai és nemzetközi bikaparkja természetesen nem csak a fent említett bikákkal bővült. Kérem, látogasson el honlapunkra, és válassza ki kedvencét!