Masszív Értékek Új Bázison - A 2014. decemberi értékelés hírei

2014-12-09

Masszív Értékek Új Bázison

Az 2014. decemberi értékelés hírei

Tisztelt Tenyésztő!

Az idei esztendő utolsó értékelése kapcsán ismét remek híreket oszthatunk meg Önökkel!

Kanadában továbbra is az élmezőnyben

Az ivadékvizsgált bikák hivatalos, kanadai nemzetiLPI index listáján a TOP 25-ben 6 ALTA bika található. Ezek LPI sorrendben AltaRAZOR AltaCALIBER AltaESQIURE AltaIOTA, és a két először értékelődött debütáns: AltaCELLO és AltaOMMIS. A hivatalos tejmennyiség tenyészérték listát jelenleg AltaSTONE vezeti a juharlevelesek országában.

A már forgalmazható genomikus bikák GPA LPI listáján AltaHOTROD +3489 LPI indexpontjával a TOP 11. helyre rangsorolta magát.

Bázisváltás az Egyesült Államokban

Az értékelés eredményeire való várakozást tovább fokozta, hogy az amerikai Holstein-fríz populáció folyamatos genetikai előrehaladásnak köszönhetően 2009. után, idén 2014. decemberében ismét menetrendszerű bázisváltásra került sor az Amerikai Egyesült Államokban.

Praktikusan ez azt jelenti, hogy ez év végétől a tenyészérték becslés nőivarú referencia populációját a 2010-ben született elsőborjas tehenek alkotják.

Fontos információ, hogy a TPI és NM$ indexekben is változások történtek. A TPI formulában a termelési tenyészértékek súlyozása kb. annyival nőtt, mint amennyivel a küllemi tulajdonságoké csökkent, miközben az egészség tulajdonságok súlyozása változatlan maradt.

Az új TPI Formula: Termelés 46% - Egészség 28% - Küllem 26%

A TPI globál indexben új indexösszetevők is bevezetésre kerültek: FE (Feed Efficiency, Takarmányhasznosítás) a termelésben, HCR (Heifer Conception Rate, Üsző fertilitás), CCR (Cow Concetion Rate, Tehén fertilitás) pedig az egészségben.

Az NM$ formulában viszont mind az egészség, mind pedig a küllemi tenyészértékek súlyozása csökkent a markánsabban megemelt termelési tenyészérték-súlyozás mellett!

Az új NM$ formula: Termelés 43% - Egészség 41% - Küllem 16%

Összességében megállapítható, hogy az amerikai tenyészérték becslési rendszer a következő öt évben intenzívebb szelekciót irányoz elő a termelésre. Mint minden bázisváltáskor, most is fontos kihangsúlyozni, hogy nem a bikák örökítő értéke csökkent, hanem a viszonyítási alap lett magasabb, azaz egy konkrét bika analízisekor ne csak nominálértékben figyeljünk az új szórásértékeire, hanem mindig hasonlítsuk össze rangsortársai eredményeivel is!

G-Star & FutureStar bikáinkkal a maximális fejlődésért

Örömmel tudatjuk a hazai tenyésztőkkel, hogy a már spermatermelő státusszal bíró fiatal genomikus G-Star csúcsbikáink AltaSPRING (GTPI:+2677) AltaGENUITY (GTPI:+2558) AltaFLEX (GTPI:+2553) AltaRABO (GTPI:+2553), AltaROBLE (GTPI:+2530) és Alta1CLASS (GTPI:+2524),termékenyítő anyagatovábbra is rendelhető.

Az Alta Genetics tenyésztési menedzsmentjének intenzív szelekciós munkáját az alábbi táblázatok számai igazolják. Tényszerűen megállapítható, hogy értékelésről-értékelésre nő a tenyésztési programjainkba kerülő genomtesztelt bikák TPI csoportátlaga. Amely ebben az értékelési körben a bázisváltással és a TPI formulaváltással együtt is komolyan előrelépett.

A legfiatalabb és már spermatermeléssel rendelkező elit-bikageneráció programja a G-Star

A már regisztrált, valós ellési megfigyelésekkel és fertilitási eredményekkel rendelkező genomikus bikakör tenyésztési programja a FutureStar

Maximalizálja és tegye gyorsabbá tenyészete genetikai előrehaladását az Alta G-Star és FutureStar tenyésztési programjának genomikus bikáival!

Ajánlatunk először értékelődött ivadékvizsgált bikái:

Az Alta FutureStar programjából ismétúj ivadékvizsgált tenyészbikák kerültek aktuális katalógusunkba, akik most termelő lányaikkal is bizonyítják, hogy a megelőlegezett tenyésztői bizalom, vagyis az Alta Advantage programjaiban részt vevő genomtesztelt bikák bátor és tudatos használata, gyorsabb és valós genetikai előrehaladást tesz lehetővé.

AltaEVERGLADE | 11HO11100 No-Fla AltaEVERGLADE| Massey x O Man x Duster | CP | 2281TPI

Az Alta első ITV-ben értékelődött Massey apaságú bikája a ConceptPlus fertilitású AltaEVERGLADE. Közepes méretű, kiváló lábszerkezetű lányai könnyen ellenek, jó textúrájú, és kívánatos bimbó helyeződésű funkcionális tőgyekkel termelnek. Pozitív fitnesztulajdonságai révén (+2,4 DPR, lány vemhesülés), minden termelési környezethez jól illeszkedik.

AltaBERING | 11HO11080 Hendel AltaBERING | Bowser x Shotle x Oman | CP | 2131 TPI

Ebben az értékelésben az Alta vezető konzulensének az egyik nagy kedvence Bowser egyik első ivadékvizsgált fia AltaBERING, aki lányai alapján igazi termelés és egészség specialista. ConceptPlus,azaz magas fertilitási státusszal, illetve remek küllemi tulajdonságokkal: (Tőgy UDC:+1,47 és Láb FLC, +1,27) rendelkezik. Indexprofilja kiegyensúlyozott, erős illesztéssel, extra méretű hátsó tőgyfelekkel és nem rövidítő bimbóhossz tenyészértékkel.

AltaSONIC| 11H11022 Da-So Burn AltaSONIC | Super x Toystory x Bret | 2104 TPI

AltaSONIC egy remek indexprofillal bíró Super fiú. Lányaiban erős illesztést és függesztést továbbá az átlagosnál hosszabb bimbókat örökít, kiváló körömszög, hosszú hasznos élettartam (+5,0 PL), +2,9-es lány-fertiltás és várhatóan alacsony szomatikus sejtszám: (2,59 SCS) mellett. Többször ellett tehenekre ajánljuk.

A 2014. augusztusiértékelésben, korábbi kínálatunk számos népszerű ivadékvizsgált bikája, többek között AltaIOTA,AltaCEASAR, AltaEXACTER, AltaSTONE, ALtaAVALON,az egyre népesebbre bővülő ivadékvizsgált utódcsoportjaikban is megbízhatóan hozták korábbi eredményeiket.

A tenyésztők nagy kedvence a 99%-osmegbízhatóságú AltaIOTA.Ez a kivételes bika, több mint 18.519 lányával,a termelés, a küllem és az egészség tökéletes kombinációja. AltaIOTA márnegyedik éve stabilan az USA nemzeti TPI listájának TOP 25-ös élbolyában található, Oman legjobb küllemi indexű fia, világszerte elismert tenyészbika előállító apaállat. A Magyarországon termelő lányai kifejlett korra korrigált fenotípusos termelése: 11.620 kg, 80-as végpont, közel plusz egyes szórásértékű tőgy-és lábindex mellett.(forrás NÉBIH-SZIR-HFTE). AltaIOTA a progresszív tejtermelés útját választó magyar tenyészetek számára továbbra is az egyik leghatékonyabb és legmegbízhatóbb választás lehet a gyors és állományszintű homogenizácó megvalósítására.

Összefoglalás

A FutureStar bikák sikeres bemutatkozásainak köszönhetően decemberi kínálatunk ismét színesebb lett, új bikákkal bővült.

Az újabb amerikai ivadékvizsgálati eredmények folyamatosan igazolják, hogy az Alta Genetics tenyésztési programjai és a világviszonylatban legpontosabb és legmegbízhatóbb Advantage ivadékvizsgálati rendszere kivételes értéket képviselnek.

Az Alta Genetics,a világ legnagyobb privát tulajdonú és leginnovatívabb mesterséges vállalataként folyamatos és gyors genetikai előrehaladást biztosít minden progresszív tejtermelő számára!

Tisztelettel,
Babai Zoltán

Alta Genetics Hungary Kft.

Kérem látogassa meg honlapunkat:
www.altagenetics.hu
www.altagenetics.com

és Facebook oldalunkat:
www.facebook.com/altageneticshungary