GLOBÁLIS ÉRTÉKTEREMTŐ PROGRAMOK VILÁGSZERTE

2010-01-15

Az Alta a 2010-es évet is erős bikaparkkal indította, amelynek tagjai világszerte azonnal fel fogják kelteni a progresszív tejtermelők érdeklődését. Élvonalbeli, már bizonyított apaállatok, kiemelkedő pontossággal kialakított genetikai programok, kiváló termékenyítőképesség és magas színvonalú genetikai ismereteken alapuló új genomikai programok fémjelzik ezt a sorozatot. Az Alta meggyőző értékelésének alapja ismét az Alta Advantage® program.

Az Alta Advantage® program meggyőző ereje

A világ ezen vezető ivadékvizsgálati programja többlet bizalmat enged a beköszönő bikák irányába. Ebben a kompetitív vizsgálati rendszerben az ivadékok genetikai erejüket külön elbánástól vagy azonosítási hibáktól mentes nagyüzemi környezetben mutatják meg. Ez egy olyan program, melynek segítségével az Alta a világ vezető társaságává válik az ivadékvizsgálati stabilitás és pontosság igazolásának. Ezen túlmenően azok az Alta Advantage® programban résztvevő bikák amelyek kiérdemelték a megtisztelő ConceptPlus megjelölést, a teheneket a nagyüzemi tehenészeti körülmények között is jobban termékenyítik meg.

A legújabb Alta Advantage® bikák

AltaROSS 11HO09703 (Oman x AltaBOSS) 2186 TPI / 6 SCE / HealthPlus
A legmagasabban beköszönő bika az amerikai TPI listán.  AltaROSS azonnal kivívja azoknak a termelőknek a megkülönböztetett figyelmét, akik olyan megnyerő profilú Küllemet (csaknem +2.00 Küllem ÖÉ, Láb és Tőgy kompozit) keresnek, mely jól láthatóan eltér a legtöbb Oman fiútól. A pedigré minden sora előnyösen járul a hozzá a genetikai profilhoz AltaBOSS-énal kedvezőbb tőgy tulajdonságokkal, Oman-nál kedvezőbb termelési, fitnesz és lábszerkezeti tulajdonságokkal. 2010. januárral kezdődő időszakban a hivatalos TPI lista 3. helyén kerül piaci forgalomba, az Alta Advantage® program valaha volt legjobb TPI és NM$ besorolású bikája.

http://www.altagenetics.com/English/Whatsnew/images/20100113GlobalPrograms6.jpg
Action-Acres Ross 2206
Nagel Dairy Farms, LLC, Deerbrook, WI

AltaROSS igen attraktív fitnesz profilt is kínál, aminek eredménye az igen jó benyomást keltő 644 NM$-t, és amit a pedigréjében fellelhető több Alta bika garantál, anyja pedig AltaBOSS családjából származó AltaBOSS tehén. Az AltaROSS egyenletesen arányos, ideális fizikai állapotban lévő, megfelelően illesztett tőgyekkel és határozott függesztéssel rendelkező, közepes testméretű teheneket nemz. Ezek a tehenek alkalmasak a legintenzívebb környezetben történő tartásra, erős lábszerkezettel rendelkeznek, mozgásuk harmonikus. Az AltaROSS vemhek nehézség nélkül születnek (6 Apai Nehézellés), az AltaROSS tehenek pedig könnyen vemhesülnek (+ 2,1 Lány Vemhesülés), egészséges tőgyekkel rendelkeznek, és minden tenyészetben hosszú hasznos élettartamúak (+5,8 Hasznos Élettartam).


http://www.altagenetics.com/English/Whatsnew/images/20100113GlobalPrograms5.jpg
Anchor-J Esquire 8705
Stevinson Corp, Stevinson, CA

AltaESQUIRE 11HO9624 (Oman x AltaSAM) +2004 TPI / 7 SCE / ConceptPlus          
A 2009 augusztusában piacra lépő AltaESQUIRE megerősítette pozícióit a Holstein-Fríz élvonalában az idén januári értékeléssel. Újabb 40 küllembírált lányával megerősíti helyét a TPI TOP 40-ben. Az Alta Advantage® szaktanácsadók már a 2009. augusztusi értékeléskor, 11 küllembírált lány alapján is jó vételnek tartották AltaESQUIRE-t, a most hozzáadott 60 lánnyal pedig az amerikai bázisváltás ellenére javítani tudta Küllem és Láb kompozit értékét. AltaESQUIRE lányai erős széles tehenek, funkcionális lábakon.

Ezen túlmenően AltaESQUIRE továbbra is rendkívüli beltartalmat (0,31% Zsír ÖÉ és 0,11% Fehérje ÖÉ) ígér, olyan HealthPlus egészségi állapottal, amely +2,5 Hasznos Élettartam valamint + 1,6 Lány Vemhesülés és 7 Apai Nehéz Ellés tulajdonságokat kínál.

AltaNEUTRON 11HO09744 (Lancelot x Rubytom) +1930 TPI / 8 SCE / ConceptPlus
Az AltaNEUTRON egy másik, most először piacra kerülő bika, kiemelkedő  termelés és fitnesz tulajdonságokkal, melyekhez hozzáadódik a ritka pedigré értéke. AltaNEUTRON utódai hosszú, kiegyensúlyozott tehenek, jól illesztett, széles tőgyekkel, amelyeket erős függesztés tart. AltaNEUTRON specialitása a tejtermelés, +1459Font Tej Örökítőértékkel, kiváló beltartalommal (Zsír ŐÉ +0,08%, Fehérje ÖÉ +0,00%) és hatalmas beltartalom tömeggel (+119 font). AltaNEUTRON  jól termékenyít, kiérdemelte a ConceptPlus besorolást, lányai pedig hosszú életűek (+ 2,4 Hasznos Élettartam).

AltaOZONE 11HO09579 (Oman x AltaTHRONE) 1816 TPI / 6 SCE / HealthPlus
A most piacra kerülő Oman fiú az apjától örökölt fitnesz tulajdonságait az AltaTHRONE-tól kapott stílussal kombinálja. Lányai közepes rámájú széles, erőteljes tehenek, testhez símuló funkcionális tőgyekkel. AltaOZONE beltartalom specialista, (Zsír ÖÉ 0.10%, Fehérje ŐÉ 0.09%). Az AltaOZONE lányok problémamentes tehenek, egészséges tőgyekkel, (2.56 Szomatikus S.Sz.) jól termékenyülnek (+1.2 Lány Vemhesülés) és sokáig élnek (+2.8 Hasznos Élettartam)

AltaDAGGER 11HO09604 (AltaMERCHANT x AltaMARSHALL) 1720 TPI / 8 SCE / ConceptPlus
Az Alta Nucelus programjának kanadai eredménye, AltaDAGGER a Comestar Laurie Sheik tehén családból származik és ez minden szempontból megmutatkozik: magas indexű bikák és tehenek, extrém küllemek, kimagasló termelés. AltaDAGGER lányai hosszú, magas és elegáns tehenek.  AltaMERCHANT-nak köszönhető megjelenésükkel sok tenyésztő szimpátiáját vívják ki. AltaDAGGER-t érdemes Oman lányokra párosítani olyan tenyésztőknek, akik szeretnének jobb tejelő jelleget. AltaDAGGER javítja a beltartalmat és a fitnesz tulajdonságokat.

Az Alta európai programja

Az Alta hollandiai ivadékvizsgálati programja újabb, a progresszív termelők számára megnyerő bikákat eredményezett. Az AltaOSAN 11HO010696 (Oman x Major) a holland piacon legmagasabban beköszönő +314 AVI (1716 TPI) bika. Az AltaOSAN jellemzője a kiemelkedő termelőképesség és egészségi állapot, kedvező beltartalmat (90 CFP), könnyű ellést (Apai Nehéz Ellés 6), kedvező termékenységet (+1,3 Lány Vemhesülés) és hosszú hasznos élettartamot (+ 2,8) kínál. AltaOSAN kiegyensúlyozott, széles teheneket nemz.
Egy másik, figyelemre méltó bika, a második értékelésben bizonyító  AltaLOTHAN 11HO09437 (Lancelot x AltaAARON), 1894 TPI melletti magas beltartalommal (CFP +122, Zsír ÖÉ +0,27%, Fehérje ÖÉ +0,09%), ami a program fő kiválasztási szempontja. AltaLOTHAN ezt erős függesztésű, magas, széles tőgyekkel kombinálja. Az AltaLOTHAN lányok, kiváló lábszerkezettel (Láb komp + 1,97) rendelkeznek, könnyen születnek (Apai Nehéz Ellés 7) és hosszú élettartamúak (+2,3). AltaLOTHAN olyan más, az Alta európai programjából származó bikákkal szerepel együtt, mint – AltaFIGHTER 11HO09562 (Oman x AltaAARON) és AltaSENNA 11HO010546 (Oman x Roland). Közös jellemzőjük a magas beltartalom, az egészséges tőgy, könnyű ellés és hosszú hasznos élettartam.

Jó bizonyítvány – Értékelődött bikák a FutureStars programból

A FutureStars program olyan bikakört jelent, amely genomvizsgált tenyészértékét valós elléslefolyási és fertilitási értékekkel egészítjük ki. A program azzal dicsekedhet, hogy a benne résztvevő bikák több mint 50%-a értékelődik piacképesnek. A FutureStar programból két bika értékelődött most - AltaSOLO 11HO09688 (Oman x Morty) és AltaFLASH 11HO09680 (Boliver x Marshall),  problémamentes elléssel (Apai Nehéz Ellés 7) és ConceptPlus termékenységi státusszal, ami már FutureStar-ként is népszerűvé tette őket.