GlobalAdvantage: az előrehaladás eszköze

2013-04-08

GlobalAdvantage partnernek lenni olyan, mint a Mikulás ajándéklistájának elején lenni. Csak a jók kapnak karácsonyi ajándékot, és csak a GlobalAdvantage partnerek kapják meg genetikai kívánságaikat prioritással mindenki más előtt.

A saját genetikai tervhez összeállított genomikus bikák csoportját használva a GlobalAdvantage partnerek messze versenytársaik előtt járnak a genetikai előrehaladásban. Tény: a program elején csatlakozott tenyészetek, már két évvel járnak a többiek előtt genetikailag. Korábbi FutureStar bikák lányai, úgy, mint: AltaEXACTER, AltaR2, AltaAVALON, AltaJENKINS, AltaESQUIRE, AltaRAZOR, AltaLOCKLYN, AltaBERLAGE, AltaOTTO már megtöltik a vemhes üsző és első laktációs csoportokat a GlobalAdvantage tenyészetekben. Ezek a bikák ma már az Alta ivadékvizsgált TOP bikái közé tartoznak.

CÉLHOZ AZ ESZKÖZT – BIKÁK CSOPORTJA VÁLTJA BE A GENETIKAI TERVET

Mi a jó genetikai terv Önnek? Néhányan több termelést akarnak, míg néhányan jobb küllemet. Néhányan az egészségre fókuszálnak, amíg mások e tulajdonságok kombinációira. A genetikai siker kulcsa megtalálható a GlobalAdvantage programban. A genetika ilyen módon koncentrált megközelítésén keresztül az Ön saját genetikai terve szerint válogatott TOP bikák szállítják a maximális genetikai előrehaladást.

Az alábbiakban három genetikai terv eszközeit mutatjuk be, mind különböző súlyponttal: Kombinált zsír és fehérje (CFP) termelés, Egészség, Küllem. A példában használt bikák mindegyike aktuális G-Star és FutureStar bika, amely a genetikai tervnek megfelelő tulajdonságban kiemelkedő örökítő értékkel rendelkezik.

Az genetikai tervhez tudatosan és koncentráltan válogatott bikákkal hatalmas előrehaladás érhető el! Például, az első, CFP fókuszú forgatókönyvben a bikák átlagos CFP örökítő értéke 145 font! A második csoportban, amikor az egészség a cél, a csoport +3.2 DPR (lány vemhesülés) és +7.1PL (hasznos élettartam) átlagos indexszel rendelkezik. Végezetül, ahol a küllem a fő cél, az öt extrém küllemjavító bika 3.44 PTAT (összküllem) és 2.89 UDC (tőgy kompozit) indexszel rendelkezik.

Talán még érdekesebb megfigyelni, hogy a listákon összesen, 15 különböző bika szerepel, ezzel mindhárom terv tökéletesen különböző és független egymástól. Azzal együtt, hogy mindhárom csoport bika meglehetősen hasonló (2276 és 2190) közötti TPI átlagokkal rendelkezik, az örökítő értékeik meglehetősen különbözőek, fókusszal a genetikai célra. A különbség a bika csoportok között rávilágít a jól meghatározott genetikai cél fontosságára.

Egy ideális világban olyan genetika tervünk lenne, ami minden téren kiemelkedően viszi előre a tenyészetet egy olyan bikakörrel, amely a legjobb átlagokat fogná egybe Termelésben, Egészségben, Küllemben. A való világban sajnos kompromisszumot kell kötnünk. A fentieket tekintve ez egyértelmű. Amikor az Egészség az elsődleges, az átlagos CFP-t fel kell áldoznunk (52font CFP 144font CFP helyett) és viszont, amikor a CFP a fókusz (0.7DPR, 4.0PL a 3.2DPR és 7.1PL ellenében). A tulajdonságok jó keveréke a genetikai tervben egyensúlyt kíván.

Megfigyelhető ugyanakkor, hogy az adott genetikai cél szerinti fókusszal kiválogatott, extrém előrehaladást garantáló bikacsoportok nem hoznak visszalépést, rontó hatást azokban a tulajdonságokban sem, amelyek nincsenek a fókuszban. A magas beltartalom tömeg kedvéért (144font CFP) nem áldozzuk fel sem a küllemet (1.95 PTAT) sem az egészséget (4.0PL, 0.7DPR, 2.72SCS). A kiemelkedő fitnesz tulajdonságokra fókuszáló (7.1PL és 3.2DPR) genetikai cél kitűzése esetén sem mondunk le a küllemről (2.05PTAT) vagy rontjuk le a beltartalmat (0.04%PTAP, 0.02%PTAF) és így tovább. Mindössze annyit teszünk, hogy a cél elérése érdekében koncentráljuk a genetikai potenciált egy irányba a többi tulajdonság rontása nélkül.

Fontos tehát, hogy jól átgondolt, jól meghatározott genetikai célokhoz olyan módon közelítsünk, amely a legnagyobb előrehaladást hozza. Ebben segít az Alta GlobalAdvantage programja.

Lynsay Beavers

Babai Zoltán