Genomikus ígéretek beváltva

2010-08-15

Összefoglalás a 2010 augusztusi értékelésről

A 2010 augusztusi értékelés mind a saját jogán forgalmazott, mind pedig a becsült értékeiket jól realizáló genomtesztelt bikák körében is izgalmas eredményekkel szolgált az Alta számára. Méltatjuk a második körös bikák remek teljesítményeit, továbbá a ConceptPlus program példátlan sikerét.

AltaRUSH 11HO9939 (Shottle x Jesther) 1895 TPI / ConceptPlus  
Gold Star Rush 1941.jpg
Ez a Future Star programban indított, vonalidegen pedigrével bíró Shottle fiú a magas fertilitás (Concept Plus), a kiváló küllem (Végpont +2,23) és termelés (Tej TÉ: + 774 Font ) kitűnő kombinációja,
Rush,a legkomplettebb „tenyészérték-pakettel” beköszönő első körös bika az augusztusi értékelésben.
Az AltaAdvantage® program szaktanácsadói nem győzik eléggé dicsérni a Rush lányok makulátlan tőgyeit (Tőgy végp.:+2,34). A hátulsó tőgyfelek az illeszkedésükkel, az extrém mértékű szélességükkel és magasságukkal valósággal vonzzák a tekinteteket! Az elülső tőgyfelek szépen belesimulnak a test vonalába, a sekély tőgyek az erős függesztőszalagoknak köszönhetően több laktáción keresztül őrzik meg funkcionalitásukat.
Rush lányai magas, éles, remek csontozatú, erőt sugárzó tehenek attraktív összképet mutató farlejtéssel és markáns farszélességgel.
Ámulatba ejtők a lányutódok láb-és lábvégei, különösen figyelemre méltóak a kívánatosan meredek szögben illeszkedő erős csüdízületek, azaz a körömszögek alakulásai.
Rush kiváló hosszú hasznos élettartam mutatója (+4,1) megerősíti az Advantage szaktanácsadók kezdeti beszámolóit, melyek szerint a bika lányutódai bármely környezetben jól termelnek.

Magas termelésű tehenek, a termelési „kiugrást” keresőknek
Három, igazán átütő termelési tenyészértékekkel rendelkező bikát indít most útjára ez az értékelés: AltaMOGUL, AltaOLIN és AltaMATARO.
AltaMOGUL 11HO9816 (Oman x BW Marshall) anyai ágon egy extrém termeléséről ismert tehéncsaládból származik, és büszkén dicsekedhet a hihetetlen +2052 font-os tejmennyiség és a 120 font-os Zsír+Fehérje mennyiség tenyészértékével, továbbá a +407 NM$ (Életteljesítmény Profit) mutatójával
AltaOLIN 11HO9578 (Titanic x Addison) a +1,37 es küllem végpont TÉ mellett +1300 fontos tejmennyiség örökítő értéket is „letesz az asztalra”. Hosszú, finom nyakkal rendelkező lányai átlagos méretűek nagyszerű tőgytulajdonságokkal
AltaMATARO 11HO9785 (Oman x BW Marshall) az Advantage programban indított bika, magas tejmennyiség (+1185 font) és beltartalom (+37 Fehérje és +50 Zsír) tenyészértékeivel. magas fertilitásával (ConceptPlus) és extrém könnyű (5%) ellési mutatójával a progresszív tenyészetek helyes választása.

Vonalidegen bikát keres a termelési mutatók feláldozása nélkül?
Ne keressen tovább! Megtalálta! AltaSOCAL és AltaMOB az Ön választása.
AltaSOCAL 11HO9588 (Sosa x Allen) fertilitás specialista (ConceptPlus) nagyszerű tejmennnyiség (+1626 font) és zsír (+70 font) tenyészértékek +1,44-es Küllemi végponttal
AltaMOB 11HO9809 (Manager x Lynch) magas CMS érték (+487), ritka pedigré, kiváló beltartalom javítás (+0.04% Feh., +0.16%Zsír), nagyszerű fertilitás ( ConceptPlus) és mindezekkel kéz a kézben járó lineáris küllemi tulajdonságok jellemzik. A tejelő jelleg és az erősség tökéletes kombinációja.

 

Kanada Sztárjai

Birdholm Chester Betsy.jpgAltaDAZZLER 11HO9474 (Titanic x BW Marshall) / 1663 LPI  
AltaDazzler az új értékelésben is megőrizte az Alta Number One küllemjavító bikája pozíciót. +18 ponttal a láb és lábvég „királyaként” másodjára is megerősítette a típus „házi”rangsorban korábban elfoglalt vezető helyét. Stabilan áll a TOP 100-as GLPI rangsorlistában, a kanadai végpont lista 5. helyezettje, a rendkívüli +17 pontjával.
Dazzler rendkívüli küllemi index profilja egészében mély benyomást tett a küllemszobrász bikát kereső tenyésztők körében, akik április óta folyamatosan duruzsolnak róla. Az új értékelés után úgy véljük, hogy tovább növekszik az eddig sem lanyhuló szakmai érdeklődés
AltaCHESTER 11HO9846 (Goldwyn x Rubens) / 1775 LPI 
Az Alta egyik beköszönő kanadai bikája, Chester, aki a + 1277 kg tejmennyiség, a +9 pontos végpont és átlag feletti egészségi mutatóival kiegyensúlyozott értékelést mutat. Átlagos méretű lányai erős függesztésű kiváló tőgyekkel rendelkeznek, lábaik kifogástalanok járásmódjuk attraktív.

 

Bikák, akik lányaikkal teljesítik genomtesztjük ígéreteit

AltaIOTA 11HO9647 (Oman x Ito) 2135 TPI / HealthPlus / Cheesemaker 
Augusztus jó híreket hozott Iota rajongóinak, mivel TPI pontjait jelentősen növelve április óta +2135 pontjával az amerikai nemzeti index lista előkelő 4. helyére rangsorolta magát az új értékelésben. Iota küllemprofilja tovább javult a több mint 60 frissen bírált lányának köszönhetően.  Jelenleg az USA nemzeti Top 5-ben Iota +2,01 pontjával a legjobb tőgykompozittal bír. A küllemörökítését leíró lineáris tulajdonságok ábrája mély benyomást gyakorol a tenyésztőkre, akárcsak termelési tenyészértékei (+815 font tej,+66  font zsír, és +42 font fehérje,+581 NMS).

AltaROSS 11HO9703 (Oman x AltaBOSS) 2103 TPI / ConceptPlus / HealthPlus / Cheesemaker 
AltaROSS folyamatosan bizonyítja, hogy képtelen hibázni értékeinek átörökítésében. Friss értékelésű lányai nemcsak megerősítették, hanem tovább javították az összes, számokban mért profilképző mutatóját.
Életteljesítmény NMS (+610), Egészség Index (+3.75), Végpont (+1.54), Tőgyk.(+1.63), Lábk.(+1.70) és Hasznos Élettartam PL (+5.3). Ezek mind növekedtek az áprilisi értékelés óta.
Ross ismert és igen széles körben használt bika, aki méltán foglal helyet az USA nemzeti ranglistájának 5. helyén, közvetlenül Iota után.

 

Második körös sikerek

Overside Baxter Amanda & C Amanda.jpgAltaBAXTER 11HO8195 (Blitz x Mtoto) 1817 TPI / ConceptPlus / HealthPlus 
AltaBaxter újabb és újabb lányai gyorsan értékelődnek a különböző országokban, amely világos bizonyítéka a bika három évvel ezelőtti népszerűségének. Világszerte több mint 5500 termelő lánnyal büszkélkedhet. A még mindig meghökkentő 1675 font tejmennyiség tenyészértéke, ConceptPlus (fertilitás) besorolása és küllemjavító hatása még erősebb egységbe kovácsolja a Baxter rajongók népes táborát.

Az Alta második körös bikái újra és újra olyan lányutódokat produkálnak, amelyek tartják, sőt felül is múlják az első körös eredményeket. Lássuk hát példaként az alábbi táblázat első négy bikáját, hogyan alakul a globál indexük (TPI) a három évvel ezelőtti értékeléshez képest!
A számok önmagukért beszélnek, és kiválóan demonstrálják az Alta Advantage Programjának  sikerét és stabilitását!

 

2007 Augusztus TPI

2010 Augusztus TPI 

Változás Átlaga

AltaJURYMAN ( 11HO7741) 

1721 

1825 

 

+74 TPI  

AltaRUFFIAN  (11HO7871) 

1617 

1825 

AltaHATLEY  (11HO8031) 

1685 

1813 

AltaOLIVER  (11HO7823) 

1703 

1755 

AltaBAXTER (11HO8195) 

1835 

1817 

AltaARMSTEAD (11HO7965) 

1739 

1710 

A genomtesztelt bikák ereje

 Az Alta genomteszt programja segít azoknak a tenyésztőknek, akik a genetikai előrehaladásban nagyobbat szeretnének lépni.
A GStar program az Alta legmagasabb genetikai potenciállal rendelkező genomvizsgált bikáit menedzseli beleértve a közelmúltban kiválogatott és további tenyészérték becslésre alkalmasnak ítélt 13 új bikajelöltet.
A genomtesztelt, bevizsgált fertilitású és a tapasztalati megfigyeléseken alapuló, hiteles elléslefolyási mutatókkal rendelkező bikák - az  augusztusban  további hét új bikával bővült. - FutureStar programból érhetők el a tejtermelő üzemek számára.

 

Az Alta Fertilitási Programjának (ConceptPlus) eredményei jobbak, mint valaha
Az adatok integritása és pontossága a következetes termékenységi értékelés legfontosabb jellemzői.A ConceptPlus rendszere pontosan ez a két jellemzőt tartja a legfontosabbnak. Ezért nevezhető ez a program napjaink legpontosabb hímvarú tenyészállat termékenységet értékelő rendszerének, amely a különböző fertilitást mérő szisztémák versenyében a legjobbnak bizonyult és azonosítja az Altát a termékenység (termékenyítő képesség) fogalmával.

 

A cikkben említett bikák  mindegyike megtekinthető itt, a honlapunkon, az alábbi linkre, vagy a lap tetején lévő HOLSTEIN feliratra kattintva.
Alta Bika Lista

Ne feledje,az Alta minden programja növeli tenyészete reprodukcióját!