Az Egyedi Pedigrék és a Genetikai Előrehaladás Jó Hírei

2011-12-19

Összefoglaló az Alta 2011 decemberi értékeléséről

A decemberi értékelés új G-Star és FutureStar genomikus bikáinkról valamint egyedi pedigrékről szól, zavartalanul fenntartva fertilitásbeli vezető szerepünk.


Ahogy halad az idő a genomikus bikák használata egyre népszerűbbé és trendszerűbbé válik a tenyésztők körében. Ezek a fiatal, genomtesztelt tenyészbikák immár kiemelt szerepet játszanak az ALTA évenkénti három értékelésében is. Idén Decemberben 21 új G-Star státuszú bikát jegyzünk, mellyel 45 egyedre bővült ez a genetikai programunk. Biztató tény, hogy az emelkedő létszám ellenére a G-Star csoport TPI átlaga +2229-re nőtt az előző értékelés +2195 TPI csoportátlagának relációjában.


FutureStar programunk 10 új tenyészbikával bővült. Külön kiemelendő az új listavezető, 11HO10661 AltaMETEOR, aki korábbi G-Star státuszából rögtön az FutureStar csoport élén debütált lenyűgöző +2294 TPI pontjával. AltaMETEOR a FutureStar programunk történetének eddigi legmagasabb index-el startoló tenyészbikája. A konkrét tényadatokkal (termékenyítések és ellések száma) naprakész Alta képviselők szerte a világban nem győzik eléggé kihangsúlyozni, hogy a FutureStar bikákat jellemző - pontosan regisztrált, valós telepi megfigyeléseken alapuló - ellési és fertilitási információk igen értékesek a gyorsabb genetikai előrehaladást támogató árutermelő telepek tenyésztési menedzsmentjében.


A termelő lányaik révén 8 új tenyészbikánk kapott hivatalosan publikálható tenyészértéket. Az előző értékelésben debütáló újak pedig stabilan tartják korábbi első indexeiket. Az Alta Top 10 bikájának TPI csoportátlaga 11 ponttal növekedett és egyik bika indexe sem csökkent 14 TPI pontnál nagyobb értékkel. FutureStar programunkból négy figyelemreméltó új tenyészbika került a legfrissebb katalógusunkba. Mindenképp ki kell hangsúlyoznunk a ritka (Apa x Anya x Anyai Nagyapa) pedigréket. A nyolc új tenyészbikából mindössze kettőében található O-Man, Goldwyn, Shottle, Planet vagy Ramos, amely kétségtelen bizonyítéka annak, hogy az egyedi pedigrékkel korántsem áldozzuk fel a genetikát az alacsony beltenyésztettség kedvéért.

11HO10166 AltaCHAZ (Toystory x Boliver x Addison) / 1913 TPI / HealthPlus / Cheesemaker

Igazán elismerésre méltó a most debütáló AltaCHAZ sokoldalúsága. Termelést, egészséget és funkcionális küllemet csomagol be egy ritka pedigréjű genetikai csomagba. AltaCHAZ termelési tenyészértékeinél ki kell emelnünk az 1.000 fontot meghaladó tejjavító hatást és a pozitív beltartalmakat. A bika indexprofilját tovább erősíti jó NM$ értéke (+430 NM$) és alacsony szomatikus sejtszám mutatója (SCS 2.81). Az elléslefolyásokat tekintve bátran párosítható, mivel mind az apai nehéz ellés (SCE 6%) mind pedig lányai elléslefolyása (DCE 5%) könnyűnek ítélhető. AltaCHAZ első lányai olyannyira lenyűgözték az Advantage® Konzulenseinket, hogy egyöntetűen az értékelés kedvencekének jelölték. Tanácsadóink szerint AltaCHAZ igazi tőgyspecialista. Lányai következetesen igen magas és széles hátsó tőgyfelekkel, erős illesztéssel és kivételesen finom szöveti szerkezetű tőgyekkel rendelkeznek. A bika lányait jellemző kiegyensúlyozott termelés, egészség, mérsékelt testméret és a remek lábak, a hosszú távú problémamentes termelés letéteményesei lesznek az Ön tenyészetében is.

11HO10186 AltaGLENCOE (Elegant x Lancelot x Durham) / 1875 TPI / HealthPlus / Cheesemaker

AltaGLENCOE –t ritka pedigréje teszi kínálatunk egyik egyedülálló tenyészbikájává. Lányai kiváló küllemmel (+2.16 PTAT) jól függesztett és erősen illesztett tőgyekkel, szuper tőgyszövettel járulnak hozzá a bika magas tőgyindexéhez (+2.67 UDC). Ezek az életerős, hosszú és egyenes hátvonalú, közepes magasságú, széles farral rendelkező tehenek minden termelési környezetben megállják a helyüket.


AltaGLENCOE jó termelést, pozitív beltartalmat és jó egészségi jellemvonásokat örökít. A minőség remekül társul lányai ellési tulajdonságaival (DCE 6%), amely így még szélesebb körű felhasználást tesz lehetővé.

11HO10040 AltaWOTHERSPOON (Toystory x AltaADAM x Lucky Leo) / 1845 TPI / Cheesemaker / ConceptPlus

Egy másik először értékelt, ritka pedigréjű tenyészbikánk szuper beltartalmakkal (+.11% Zsír, +.07% Fehérje) és igazán szemrevaló (+1.95 PTAT) lányokkal köszönt be új kínálatunkba. AltaWOTHERSPOON lányai tipikusan azok a keményen dolgozó tehenek, amelyek a modern árutermelő tenyészetekben leginkább kívánatosak. Spermájának magas termékenyítő képessége révén ConceptPlus státusszal rendelkezik.

11HO10153 AltaAMAZING (Goldwyn x Durham x Storm) / 1679 TPI / ConceptPlus

Ennek a régóta várva várt tenyészbikának az anyja, a világhírű MD-Delight Durham Atlee EX-92, aki szerte az USA-ban több magas GTPI indexű utódot produkált. AltaAMAZING lányai kiemelkednek kortársaik közül, és birtokában vannak mindazon kiváló tulajdonságoknak, amelyek a bika pedigréjének anyai oldalában „szavatolva ”vannak.


A bika elsődleges jellemzője az extrém tőgyjavító hatása (+3.73 UDC), amelyet az egyes tőgyleíró lineáris tulajdonságok kiemelésével jellemezhetünk leginkább: +5.54 hátsó tőgyfél szélesség , +5.22 hátsó tőgyfél magasság, és +4.31 Etf. illesztés). AltaAMAZING fajtájának egy igazán különleges show-küllemet örökítő példánya, aki pár évvel ezelőtt az ALTA legjobb küllemű (PTAT) genomikus tenyészbikája volt. Termelő lányai most megerősítették (+3.54 PTAT ) korábbi magas küllemi tenyészértékeit!


AltaAMAZING jelenleg az ALTA legmagasabban rangsorolt küllemjavító bikája, aki az Amerikai Egyesült Államok aktuális 2011. decemberi tőgyindex (UDC) ranglistájának 2., míg a Küllem (PTAT) rangsorlistájának 3. helyére pozícionálta magát.A 2011. decemberi tenyészértékbecslés ismét sok sikert hozott az ALTA-nak. Izgalmas, új genomikus bikák kerültek a G-Star- és FutureStar listákra, a FutureStar program végzősei pedig továbbra is beváltják genetikai ígéreteiket és sok új, a termelő lányaikkal, bizonyító tenyészbikával lett gazdagabb aktuális kínálatunk.


Kérjük, ne feledje, hogy mindig számíthat ránk munkájában! Szakembereink, képviselőink, programjaink és termékeik biztosítják Önnek a jövedelmező genetika használatának lehetőségét, amellyel egyre több vemhes tehénnel számolhat tenyészetében!


Kérem, tekintse meg bikáink teljes listáját a www.altagenetics.com oldalon. A lista közvetlenül elérhető a következő linken: Alta Bika Lista