A bemutató istállóból az értékelő lapra

2012-04-16

Összefoglaló az Alta 2012 áprilisi értékeléséről

Az Alta 2011 áprilisi értékelése legfőképpen az új, kiváló G-Star és FutureStar bikákról szól, kiegészítve az ivadékvizsgált beköszönők egyedi pedigréjével. Ahogy a genomikus bikák használata egyre növekszik, ezek a fiatal bikák egyre nagyobb figyelmet váltanak ki az értékelés napján.


Idén Áprilisban 20 új G-Star bika csatlakozott a 41-re bővült G-Star listához. Az új G-Star csapat átlag GTPI értéke 2232, 40 ponttal magasabb, mint a decemberi csoportátlag. A genetikai előrehaladás továbbra is gyors!
Két vadonatúj bikánk: AltaCASCADE (2388 GTPI) és AltaBANFF (2369 GTPI) a G-Star lista első két helyét foglalja el.


A FutureStar kínálat ezúttal 16 új bikával nőtt, amelyekkel 2091GTPI-re emelkedett a 40 FutureStar bika átlaga. A TOP 10 FutureStar bikából heten most csatlakoztak a kínálathoz. Az egyre népszerűbb AltaMETEOR 2313 GTPI értékkel erősen tartja első helyét a FutureStar listán és népszerűsége szexált változatban is emelkedik.


Új Bikáink:


Ez alkalommal hat bikánk kapta meg első, ivadékvizsgált tenyészértékét, és további négy bika kapott hivatalos küllemi tenyészértekeket bírált lányaik alapján. Küllemörökítő értékük megerősítette a korábbi genomikus tenyészértékeket. Az ex-FutureStar-ok ismét lenyűgöző számokkal debütáltak az ivadékvizsgált bikák mezőnyében. Új, értékelt bikáink közül négyen FutureStar-ként kezdték pályafutásukat.

Örömteli tény, hogy igazán egyedi pedigrék dominálnak új bikáink származási lapjaiban. A tíz új, ivadékvizsgálattal rendelkező bikánk közül hat pedigréje nem tartalmazza O-Man-t, Goldwyn-t, Shottle-t vagy Planet-et, bizonyítva ezzel, hogy az egyedi pedigrékkel egyáltalán nem áldozzuk fel a genetikai előrehaladás lehetőségét.

11HO10346 AltaJENKINS / 2078 TPI / ConceptPlus / HealthPlus (Mac x Shottle x Garter)

Az Alta első számú beköszönő tenyészbikája idén áprilisban AltaJENKINS, aki mindössze csak kettő TPI ponttal lemaradva "lépett be" az Alta második legmagasabb TPI indexű bikája, AltaR2 mögött. Az egykori FutureStar kedvelni való a menedzsment tulajdonságokra is kiterjedő, kompletten javító örökítő képességéért. Ez a kivaló ex FutureStar bika magas termelést, egészséget és funkcionális küllemet csomagol be egy extra fertilis csomagba.

Az 1.000 fontot meghaladó tejmennyiség indexet még inkább értékessé teszik a pozitív beltartalmak. AltaJENKINS lányai könnyen túlélik egykorú istállótársaikat (+3.6 PL), könnyen jönnek a világra (5 %SCE), és könnyen is ellenek (5 % DCE). Amerikai kollégáink egybehangzóan dicsérik lányait fiatalosságukért és kivételes tőgyeikért (UDC +2.52). AltaJENKINS termelési, egészség és küllemprofilja (+2.37 PTAT) révén biztosítja, hogy szemrevaló lányai az Ön tenyészetének is problémamentes egyedei lesznek.

11HO10316 AltaTRINITY / 1966 TPI / ConceptPlus / HealthPlus (Jet Stream x Boliver x Boone)

AltaTRINITY egy igazán egyedi pedigrével rendelkező tenyészbika, aki kiváló egészségmutatóival (+3.9 PL, +1.0 DPR), a pozitív beltartalmakkal (+0.06% Fehérje, +0.19 % Zsír, +28 Font Fehérje, +65 Font Zsír) és magas Net Merit értékével (+534 NM$) tűnik ki a mezőnyből. Lányai olyanok, mint amit a genomikus tenyészértékei jósoltak: közepes magasságú és szélességű hátsó tőgyfelekkel, remekül illesztett és erősen függesztett tőgyszerkezettel. Mindezek a tulajdonságok alapján AltaTRINITY minden progresszív tejtermelő gazdaság ideális választása lehet.


11HO10148 AltaRELIANT / 1869 TPI / ConceptPlus / HealthPlus (Ramos x Mtoto x Jimtown)


AltaRELIANT lányai tipikusan olyan tehenek, amelyekre a legnagyobb tenyésztői igény van napjaink intenzív árutermelő üzemeiben. Korrekt tejtermelés, erősen pozitív beltartalom %-ok és ideális fitneszmutatók (+2,9 PL ,+1,5 DPR, alacsony +2,65 SCS) teszik vonzóvá a frissen debütált bika indexprofilját. A lányai tőgyeit jellemző, inkább szélen helyeződő első és hátsó tőgybimbók ritkaságszámba mennek az esetek zömében közeli bimbóhelyeződést örökítő Holstein-fríz tenyészbika populációban. AltaRELIANT érdekes lehet mindazon üzemek korrektív párosítási terveiben, amelyek szakembereinek gyakran okoz fejtörést fejéskor a közelálló bimbók miatti nehézkessé vált fejőkehely-felhelyezés.


11HO10117 AltaTANGUAY 1854 TPI (Toystory x Stormatic x Lee)


2011 decemberének egyik új beköszönője Toystory fia, a kanadai értékelésű AltaTANGUAY volt, aki mára több, mint 80 küllembírált termelő lánnyal bizonyítja értékeit. Az 1.000 fontot meghaladó tejmennyiség tenyészértéke, a remek funkcionalitást kölcsönző test, tőgy és lábtulajdonságai az intenzív árutermelő telepeken is kellően bizonyítanak. Lányai élesek, magasak, kellően mély törzzsel és tejtermelésre termett funkcionalitással rendelkeznek.

NO1! Az amerikai küllemi (TYPE) ranglista ÚJ BAJNOKA!!!

11HO10153 AltaAMAZING / 1698 TPI / ConceptPlus (Goldwyn x Durham x Storm)

2011. Decembere óta AltaAMAZING több mint 40 új lánya értékelődött, amelyeknek köszönhetően ismét javítani tudott a küllemi (PTAT +3.78) és a tőgyindexén UDC (+4.01), így most 2012. áprilisában joggal birtokolja az első számú pozíciót, az USA (PTAT) küllem-ranglistáján! Rendkívüli, +5.96-os hátsó tőgyfél szélesség, extrém +5.42-es hátsó tőgyfél magassag és kimagasló +4.78 első tőgyfél illesztés teszi napjaink egyik legnagyszerűbb tőgyszerkezet örökítő apaállatává.

HGI alapon konvertált magyar Tőgyindex értéke: +5.07 (forrás: MACE, Interbull ,2012.áprilisi TÉB)

Alig pár évvel ezelőtt, ez a bika az Alta legmagasabb küllemi genomikus tenyészértékkel rendelkező tenyészbikája volt, mára csodálatos lányaival nyűgözi le a világ tenyésztőit.A 2012.áprilisi értékelés ismét sok sikert hozott az Altának. Izgalmas, új genomikus bikák kerültek a G-Star és FutureStar tenyésztési programok listáira, a FutureStar program végzősei pedig tendenciózusan teljesítették ígéreteiket, tovább erősítve a gyorsabb genetikai előrehaladás megbízhatóságát.


Vezető genetikai és progresszív tenyésztési programjaink értekeinek és eredményeinek használatával Ön is több vemhes tehénnel számolhat gazdaságában!


Innováció, gyorsaság, világszínvonalú termékek és megszállott emberek, ezek vagyunk mi, az ALTA csapata.


Kérem, tekintse meg bikáink teljes listáját a www.altagenetics.com oldalon. A lista közvetlenül elérhető a következő linken: Alta Bika Lista


Szeretettel várjuk Önt, kiállítási standunkon a XIX.Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok-on, Hódmezővásárhelyen!